Despre condens

 

     Condensul poate aparea pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolante care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie.
     Condensul apare datorita vaporilor de apa existenti in aer (umiditate marita ), ce provin din aerul respirat de om, (cca. 1-2 litri / zi,) din gatit , din activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) care aduc pana la 3 litri . Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer.


Prevenirea formarii condensului 

     Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer, folosirea geamurilor termoizolante (sticla LOW E sau PATRU ANOTIMPURI) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit.  
     Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda).        
     Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer. Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer.
     In cazul ferestrelor din PVC, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posibil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi). 
     Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 de minute iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.

     Condensul este un fenomen absolut normal a carei aparitie nu conduce neaparat la idea ca tamplaria PVC nu este bine executata!!! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului Low-e si Patru Anotimpuri va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen